CONSULTATII:

1)SPITALUL CLINIC DE URGENTA"GRIGORE ALEXANDRESCU"- PROGRAM POLICLINICA DR TOPOR:
MARTI:11-13
JOI:17-19
2)DELTA PRO MEDICAL: LUNI 18-20 ( programari la nr de tel 0316208090 )

vineri, 10 iunie 2011

TESTICUL NECOBORAT

Inainte de nastere testiculele se dezvolta in interiorul corpului fatului, in abdomen. In jurul lunii a 8-a de sarcina incep sa coboare in scrot.
Testiculul necoborat (criptorhidie) este o afectiune des intalnita, intre 3 - 4 % din copii nascuti la termen si 30 % din copii nascuti prematur. Un testicul este considerat coborat daca la nastere se afla in cavitatea scrotului chiar daca ulterior se va retrage temporar din cauza unui reflex muscular (reflex cremasteric). Un testicul care este retras in cavitatea abdominala de catre muschiul cresmateric este un testicul retractil si nu este considerat a fi o afectiune. Acesta poate fi observat coborat cand copilul face baie in apa calda sau sta in relaxat. In mod normal testiculul necoborat, coboara la locul lui in intervalul primelor luni de viata. Dupa primul an de viata numai 3 - 4 la mie din baieti vor avea, inca, testiculul necoborat. Daca aceasta coborare nu are loc pana in primul an de viata atunci este putin probabil ca va mai avea loc. De aceea este bine ca daca coborarea testiculului nu are loc in primulele 6 luni de viata parintii sa discute cu medicul pentru a se corecta acecasta situatie.
testicul necoborat
Din punct de vedere al pozitiei lui, un testicul necoborat poate fi :
- partial coborat - se afla in zona 1) abdominala, 2) inghinala, 3) prepubica.
- ectopic - se afla in alt loc decat traiectul normal, adica 4) penil, 5) femural, 6) perineal
Nu exista nici un fel de simptome specifice in afara faptului ca testiculul nu poate fi gasit, la examinare prin palpare, la locul lui - in scrot.
Un testicul care nu coboara poate degenera sau nu se dezvolta. De aici rezulta o functionare anormala - un nivel scazut al hormonului testosteron secretat va avea ca rezultat o dezvoltare intarziata a caracterelor sexuale secundare (pilozitatea, musculatura, vocea), o productie scazuta de sperma - infertilitate. Testiculul care nu a coborat in mod natural este considerat ca fiind anormal si de aceea chiar si dupa un tratament reusit este considerat ca exista o probabilitate crescuta de INFERTILITATE sau CANCER.
Tratamentul consta in interventie chirurgicala (orhiopexie) si postoperator, terapie hormonala. Operatia chirurgicala este recomandata in primele 9 - 15 luni de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu