CONSULTATII:

1)SPITALUL CLINIC DE URGENTA"GRIGORE ALEXANDRESCU"- PROGRAM POLICLINICA DR TOPOR:
MARTI:11-13
JOI:17-19
2)DELTA PRO MEDICAL: LUNI 18-20 ( programari la nr de tel 0316208090 )

vineri, 10 iunie 2011

FIMOZA


 Încă din cea mai mare parte a secolului trecut în lumea medicală era larg recunoscut faptul că la băieţii mici cu o dezvoltare normală prepuţul este incomplet separat de epiteliul glandului penisului.Prepuţul nu poate fi retractat cu uşurinţă. Există patru tipuri de atitudini şi răspunsuri medicale faţă de fimoza infantilă "normală":
  1. Unii medici, în special în prima jumătate a secolului douăzeci, recomandau retractarea repetată a prepuţului, la nevoie chiar puţin forţat, pentru desprinderea lui de gland. Se credea că separarea timpurie a prepuţului de gland permiţând astfel spălarea glandului şi a prepuţului ar putea preveni apariţia fimozei patologice şi a problemelor urinare la băieţii mai mari. Se credea că igiena deficitară este un factor declanşator al apariţiei fimozei patologice. De mai multe decenii medicii nu mai recomandă această abordare.
  2. În special la mijlocul secolului douăzeci, unii doctori foloseau prevenirea fimozei ca justificare pentru circumciziile neonatale de rutină. Circumcizia nu previne fimoza, dar conform unor statistici cu privire la apariţia fimozei, cel puţin 10 din 20 copii ar trebui circumcişi pentru a preveni fiecare caz potenţial de fimoză. Dacă cineva ar crede chiar şi în cele mai joase estimări cu privire la incidenţa fimozei, şi mai mulţi copii ar trebui circumcişi pentru a preveni fiecare caz de fimoză. Deşi există susţinători pentru această abordare, majoritatea medicilor pediatri nu consideră prevenirea fimozei ca un argument convingător pentru susţinerea circumciziilor neonatale de rutină.
  3. În ultimele trei decenii, deoarece rata circumciziilor în America de Nord a scăzut, cele mai obişnuite recomandări ale societăţilor medicale, cât şi cărţile pentru îngrijirea copiilor scrise de experţi, subliniază faptul că este normal ca retragerea completă a prepuţului la copii să nu fie posibilă şi că acest lucru nu este trebuie făcut. Academia Americană de Pediatrie recomandă spălarea uşoară cu apă şi săpun, dar în special nu recomandă decalotarea forţată. Se presupune acum că inflamaţiile cauzate de retragerea forţată a prepuţului contribuie la apariţia fimozei patologice la o vârstă mai mare.
  4. Nu toate fimozele la copii sunt fiziologice. Deşi neobişnuit, fimoza poate conduce ocazional la dureri sau obstrucţie urinară. Cauzele apariţiei fimozei patologice în copilărie sunt variate. Unele cazuri de fimoză pot să apară în urma balanitelor (inflamaţii ale glandului penisului), poate din cauza unor eforturi inadecvate de separare şi retragere a prepuţului la copil. Alte cazuri de prepuţ neretractabil pot fi cauzate de stenoze prepuţiale sau de o strâmtorare ce împiedică descoperirea glandului, de fuziunea prepuţului cu glandul penisului la copii, sau de un fren scurt care împiedică retracţia prepuţului. În unele cazuri cauzele fimozei nu sunt clare, sau este greu de făcut diferenţa intre fimoza fiziologică şi cea patologică dacă un copil are dureri în timpul micţiunii sau dacă prepuţul se umflă în timpul urinării sau dacă există un disconfort aparent. Totuşi, chiar şi umflarea prepuţului în timpul urinării nu indică întotdeauna o obstrucţie urinară. 
Există câteva moduri de abordare a fimozei la copii.Majoritatea cazurilor de fimoză simplă fiziologică nu necesită o atenţie deosebită şi dispar în timp sau prin simpla întindere a prepuţului. Numeroase unguente locale cu steroizi sunt eficiente în grăbirea separării prepuţului de gland fără a fi necesară intervenţia chirurgicală.Mai multe tehnici chirurgicale au fost clasificate, de la liza aderentelor balano-preputiale la o simplă deschizătură ( debridare dorsala Duhamel ) practicată într-un anumit segment al prepuţului până la îndepărtarea completă a acestuia(circumcizie).

[modificare]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu