CONSULTATII:

1)SPITALUL CLINIC DE URGENTA"GRIGORE ALEXANDRESCU"- PROGRAM POLICLINICA DR TOPOR:
MARTI:11-13
JOI:17-19
2)DELTA PRO MEDICAL: LUNI 18-20 ( programari la nr de tel 0316208090 )

vineri, 10 iunie 2011

HEMANGIOM

Hemangioamele sunt formatiuni tumorale ale vaselor sanguine care nu au structura histologica normala (sunt o aglomerare, un ghem de vase sanguine care au crescut anormal). In functie de intinderea in suprafata si profunzime se deosebesc mai multe tipuri de hemangioame:


  •  hemangiomul plan care se gaseste in epiderm si derm; apare ca o pata violacee , dispare la presiune
  •  hemangiomul tumoral – de dimensiuni variabile, proemina la exterior, se extinde si in profunzime; nu se modifica la digitopresiune; vasele sanguine sunt ca niste muguri vasculari, alimentandu-se din vasele de la periferie
  •  hemangiomul cavernos – tumoreta mai redusa la exterior dar bine reprezentata in hipoderm; vasele sanguine se prezinta ca niste caverne care comunica intre ele (ca un burete de baie taiat; este alimentat de 1,2 vase mari.
  •  hemangiomul cirsoid – vasele se prezinta ca niste cordoane sinuoase, comunicante, se intalnesc intr-un anevrism; la palpare se percep pulsatii.

Hemangioamele se pot intalni pe toata suprafata corpului si in unele cazuri pot reprezinta o urgenta chirurgicala, avand putere mare de extensie, ulcerare, infectare, sangerare; daca hemangiomul tumoral e lezat – sangerarea se opreste foarte greu.

De asemenea, in rare cazuri un hemangiom vizibil poate fi insotit de un hemangiom intern, chiar intracerbral.

Tratamentul difera in functie de tipul de hemangiom: cel plan poate beneficia de tratament local, celelalte tipuri raspunzand bine numai la tratamentul chirurgical. Tratamentul trebuie precedat de efectuarea unor analize si investigatii: analizele uzuale, ecografie, tomografie (pentru depistarea eventualelor hemangioame asociate), flebografie, arteriografie pentru a descoperi sursele de alimentare.

Prin interventie chirurgicala se elimina tesutul in totalitate, pentru a preveni recidivele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu